Електронните джаджи докарват безсъние

10.01.2014

 Източник: www.technews.bg

...........................................................................................................................................................................

 

 

Съвременните хора са претърпели биологична промяна и не могат да заспиват рано

Новото поколение вече е биологично променено и не може да заспиват рано

Популярните електронни устройства от рода на смартфони, таблети и лаптопи могат да променят навиците на хората да заспиват в определено време от денонощието. Използването на подобни джаджи води до безсъние, твърди изследване на учени от Харвард.

Джаджите излъчват светлинни вълни със специфична дължина, които могат да попречат за изработване на хормона мелатонин в човешкия мозък, отговорен за съня, предаде The Vancouver Sun.

Съвременните хора са претърпели биологична промяна и затова не могат да заспиват рано. Удивителен обаче е фактът, че човекът все още се опитва да се събуди с петлите, коментира професор Чарлз Чейслър. По неговите думи, в резултат на метаморфозата, хората започват да спят по-малко и като следствие не могат да се възстановят след работния ден.

По данни на австралийската организация Sleep Health Foundation, липсата на пълноценен 8-часов сън отнема живеца ни, лишава ни от ефективност и продуктивност в работата и още по-лошо – от добро настроение.

Чарлз Чейслър смята, че електронните устройства нанасят огромна вреда на хората. Проблемът идва от това, че естественото осветление е най-мощното средство за синхронизиране на т.нар. циркадианен часовник – биологичен механизъм, който контролира времето за сън. С появата на електрическото осветление, вътрешният превключвател на съня се е изместил с 6 часа назад.

По-рано учени от Университета Дюк установиха, че безсънието, причинено от електронните джаджи, влияе пагубно на жените, като предизвиква депресия. По природа, жените са ориентирани към многозадачност и следователно се нуждаят от повече сън. Недоспиването води не само до психични отклонения, но и до физически заболявания.

още>>

прочетена: 1320 пъти