Електромобили ще се зареждат за минута

17.11.2017

   Източник: technews.bg

.................................................................................................................................................................

Това става възможно, благодарение на графенови батерии

 

Революция в електромобилите обещава компанията Fisker, която разработва модела EMotion, способен да развива скорост от 260 км/ч и да изминава 600 км с едно зареждане. Но може би по-важната новина е свързана с графеновата батерия.

Fisker твърди, че след пет години нейните електромобили ще се зареждат само за една минута и ще изминават по 800 км, пише GearBrain.com. За сравнение, дори на станциите Supercharger литиево-йонните батерии на Tesla се зареждат до пълния си капацитет за половин час.

 

Нещо повече, Fisker обещава три пъти по-ниска цена на своите графенови батерии, в сравнение с използваните в момента литиево-йонни батерии. Удивителните свойства на графена са известни отдавна, но досега няма сериозен пробив при батериите.

Ако наистина батериите на Fisker достигнат обещаните параметри, това ще бъде истинска революция на автомобилния пазар. Именно дългото време за зареждане на батериите възпира в момента много хора от покупката на електромобил.

 

Очаква се Fisker Emotion да дебютира на изложението CES 2018 в Лас Вегас. Първата версия на обещаващия електромобил ще работи с обикновени батерии, а на по-късен етап производителят ще пусне вариант с графенови батерии. Възможно е технологията да бъде пренесена и в други области, извън електромобилите.

още>>

прочетена: 3569 пъти