До 20 години Лондон може да има въздушни колоездачни трасета

06.01.2014

 Източник: www.dariknews.bg

...........................................................................................................................................................................

До 20 години Лондон може да има въздушни колоездачни трасета
© снимка: Guliver/Getty Images  

Лондон до 20 години може да се сдобие с въздушни колоездачни трасета, пише в. „Фигаро”. Идеята е на прочутия британски архитект Норман Фостър.

Проектът се нарича Небесно колело. Трасетата ще бъдат изградени над метролиниите. Мрежата ще бъде 220 км дълга. Става дума за десет писти, по които могат да пътуват до 12 000 колоездачи на час. Трасетата ще скъсят придвижването с до 29 минути в сравнение с класическите колоездачни алеи. Пистите ще бъдат с широчина 15 метра, ще се крепят от пилони над метротрасетата и в британската столица ще има 200 входа, които ще водят към тях. 

Проектът е замислен от две години. Но първо трябва да се съберат средства, за да се провери дали той е осъществим, допълва БТА. За целта ще бъде изградена тестова писта от 6,5 км, която ще свързва Стратфорд със станцията Ливърпул стрийт. Цената на тази писта ще бъде 220 млн. лири.

още>>

прочетена: 1084 пъти